Ismerkedés a Silverlight-al

Az egyik korábbi projekt kapcsán érkezett egy kérés, hogy újabb funkciókkal és tartalommal kellene kiegészíteni a jelenlegi "alkalmazást". A jelenlegi alkalmazás segítségével a levéltári kutatók kategória név alapján kereshetnek bizonyos korszakok levéltári anyagai között. A keresés eredménye beszkennelt oldalak. Az alkalmazás a kivitelező cég első webes (JSP-s) alkalmazása.

A mostani bővítés során azonban a jelenlegi megoldással nem, vagy talán csak igen nehezen megvalósítható igények merültek fel. Ugyanis ezek után a megjelenített képekhez tartozhat OCR-es szöveg, bővül a médiatípus hangállománnyal és hozzá tartozó szöveggel, továbbá lehetőséget kell biztosítani videók (film) lejátszására is.

Mivel úgy döntöttünk, hogy ez "szépen", felhasználó-barátan a korábbi jsp-s technológiával nem valósítható meg, szükséges keresnünk valami alternatív megoldást. Alternatívaként három javaslat született: Silverlight, Flex vagy mégis valami kézi reszelés. A kézi módszert elvetettük, maradt a két versenyző. Mivel a cégnél senki sem használt még se Silverlight-ot, se Flex-t ezért el kellett dönteni, hogy melyik megismerésével kezdjük. Azonban arra nem volt elegendő erőforrás (ember, idő), hogy a két eszközt párhuzamosan kezdjük kipróbálni.

Az Architektúra Fórum kapcsán ismerkedtem meg Smulovics Péterrel a Microsoft-tól. Péter segítőkészsége, proaktivitása és az érdeklődésemnek, aktivitásomnak köszönhetően igen jó kapcsolatba kerültünk. Ezzel a háttérrel javasoltam, hogy próbáljuk meg a feladatot Silverlight-ban megvalósítani. A döntéshozók némi gondolkodás után elfogadták a javaslatot.

Kihívás I.

A neheze (a kihívás) csak most kezdődött. A cégnél mindenki java fejlesztő, senki nem programozott még C#-ban vagy .NET-ben, senki nem tudta, hogy mi az a WPF, és az idő is korlátos mert az új felülettel legkésőbb egy június elejei bemutatóra el kell készülni.

Ismerkedés

Az ismerkedést először a már meglévő és azóta is folyamatosan bővülő "demo"-k végignézése jelentette a silverlight.net-en. Ezzel a cél az volt, hogy megismerjük a silverlight lehetőségeit, képességeit. Ezután jött az olvasás és a próbálkozás. A silverlight.net-en elérhető tutorial-ok, hands-on-ok sokat segítettek az alapok elsajátításában. A mélyebb megismerés érdekében a Safari Books Online következett, ahol már most számos könyv található meg elektronikusan a WPF-ről és a Silverlight-ról is. És nem utolsó sorban pedig a Respone-ból Velvárt András látott el néhány jó tanáccsal az új típusú felhasználói felület tervezésével kapcsolatban.

Amikor még nem állt össze a sok új információ, akkor az első koncepcionális modellt még WPF Browser App-ként készítettük el. Ez alapján a döntéshozók tovább engedték a projektet WPF alapokon.

Kihívás II.

Amikor már okosabbak lettünk kiderült, hogy azért ha nem is kell újra kitalálni az egészet, de azért sok minden hiányzik a Silverlight-ból, ami a WPF broweres alkalmazásban elérhető volt. Ezért számos a deszka modellben felvillantott megoldáshoz meg kellett keresni a Silverlight-os megoldást. Szerencsére a Silverlight-os közösség igen aktívan és segítőkészen bloggol ezért az eddig felmerült problémák közül szinte mindenre találtunk megoldást.

Jelenleg

Az utolsó feature-k programozása folyik, hátra van még némi design és készülünk a bemutatóra. Azóta megszerettük a WPF-t és a Silverlight-ot is. Akik eddig látták az új felületet, azoknak mind tetszett, mivel mind a képek, mind a többi új média kezelése sokkal intuitívabb és gyorsabb lett.

Várjuk a következő bétát és reméljük, hogy nem lesz olyan változás amely miatt valamit módosítanunk kellene, mert beta verzió alatt fogunk elindulni.

Reklámok
Kategória: Silverlight | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s