Póker és az IT

Be kell vallanom nem ismerem a pókert. Annyit tudok róla amit itt-ott hallani lehet.

Mostanában egyre több (rádió)műsorban hallom, hogy a póker mennyire fontos az üzleti életben. Annyira, hogy van olyan külföldi egyetem ahol tantárgy, itthon pedig akár mint cégtréning is konzultálják.

Amiről most írnék az a pókerben használatos blöff és az IT viszonya.

Nemrégiben volt alkalmam megtapasztalni egy projektben, hogy a fővállalkozó a megrendelő felé hogyan blöfföl a verzióváltás kockázatát illetően, vagy más a megrendelő részéről nem egyértelműen ellenőrizhető állítások kapcsán.

Amíg, csak egy szereplős a vállalkozói oldal, addig talán nincs akkor probléma, hiszen (talán) mindenki ugyanazért és ugyanazon az oldalon küzd. Persze már itt is felmerül, hogy az egyes szorgos dolgozók blöfföltek-e amikor azt jelentették, hogy az adott feladattal készen vannak. (Manager: Hogy állsz a feladattal? Dolgozó: Alapvetően kész van! Már csak …(meg kellene írni és kicserélni a konstans választ).)

Azt is jól tudjuk, hogy a leszállítandó program talán olyan jó mint a tesztesetek és különben is, hibátlan program nincs! Ezért aztán erre elég sok blöff építhető. Kérdés persze, hogy mekkora a már ismert, de be nem jelentett hiba előfordulási esélye és az általa okozandó kár. Ezek alapján aztán inkább a hibák elhallgatásra kerülnek, hogy “a megrendelőt ne hozzuk felesleges izgalomba”, mert még a végén azonnal szükségét érezné a javításnak. Ha meg a hiba esetleg az UAT során elő kerül, akkor még mindig lehet mondani, hogy kiegészítjük egy újabb tesztesettel a FAT teszteket és köszönjük szépen a “béta” verzió tesztelését. Ha nem jött elő a hiba az UAT során, akkor a megrendelő vessen magára miért nem tesztelt jobban és különben is ne építsen a FAT tesztek eredményére és a vállalkozó lelkiismeretére.

Amikor a vállalkozói oldal többszereplős, akkor ez a játék már több szinten folyik, hiszen az alvállalkozók is szükségesnek érezhetik, hogy néha blöfföljenek, annak érdekében, hogy a vállalt kötelezettségeket teljesíthessék.

Hamar eljuthatunk egy sokváltozós játékhoz, ahol azt kell feltételezni, hogy minden szereplő lehet, hogy blöfföl.

A blöffben az a jó, hogy alapvetően nem lehet bizonyítani, így ezt a játékot akár sokáig is lehet játszatni következmények nélkül. Azonban, ha nem jön be és az elhallgatott hiba a megrendelőnek károkat okoz, akkor jöhet a kötbér, a garanciális javítás, vagy a vállalkozónak jobban tetsző change request, ha be tudja bizonyítani, hogy nem ő a hunyó.

A játék igazi szépsége azonban az, hogy mindenki elvárja a másiktól, hogy ne blöfföljön, hogy aztán a kapott információkra építve blöffölni tudjon.

Hogy van-e a blöffnek ellenszere?

Szerintem, nincs! Azonban talán vannak módszerek, amelyekkel a blöff kockázata csökkenthető.

  • Túlzott igények: Ez vonatkozik mind a forráskód minőségére (statikus analízis, különböző metrikák), a coveridge-re, a különböző típusú tesztekre, a dokumentációkra, egyszóval mindenre. Annak érdekében, hogy az eredetileg elvárt szintet kapjuk, valamelyest magasabbra tesszük az igényeinket. Ezáltal van esély arra, hogy az eredetileg megcélzott szint jobb mértékben fog teljesülni.
  • Páros programozás: Eléggé össze kell beszélni ahhoz, hogy két ember ugyanarról ugyanazt állítsa. Ha mégis blöffölnek, akkor az már inkább összeesküvés.
  • Ellenőrzés: Persze nem lehet mindent és mindig ellenőrizni. A vállalkozó szereti ezt a tevékenységet a megrendelőtől elvárni, amely vérmérsékletétől függően egy ideig el is végzi birka módjára, hiszen az ő érdeke, hogy ne fogadjon el “hülyeséget”. Vállalkozó oldalon ezt a célt szolgálják a különböző review-k, amelynek hatékonysága a dokumentáltságon múlik.
Reklámok
Kategória: Szakmai élet | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s